Coaching

Het gedachtegoed van schematherapie leent zich uitstekend voor coaching van individuen en teams. Samen met een coach wordt gekeken welke schema (valkuilen) en modi (gemoedstoestanden) onderliggend zijn aan de problematiek die u tegenkomt in uw werk en/of in uw team.

Individuele coaching

Jan loopt vast in zijn werk. Hij stelt voortdurend hoge eisen aan zichzelf en levert veel werk af, maar heeft toch voortdurend het gevoel dat hij faalt. Zijn leidinggevende is tevreden over wat hij doet, maar hoe vaak hij Jan daarover complimenteert het maakt niets uit. Jan blijft het idee houden dat hij faalt. Uiteindelijk komt Jan ziek thuis te zitten. Hij durft geen nieuwe projecten meer aan te nemen... 

Danielle past zich altijd aan iedereen aan. Zodra een collega vraagt wie kan komen helpen, laat zij haar eigen werk liggen en komt zij assisteren. Ze komt hierdoor in tijdnood met haar eigen werk, maar werkt dan avonden en weekenden door om haar leidinggevende niet teleur te stellen. Danielle vindt anderen helpen erbij horen. Zoiets doe je toch gewoon voor elkaar. Tegelijk is ze ook bang dat als ze het niet zou doen collegae haar niet aardig zullen vinden en haar voortaan links laten liggen.

Teamcoaching

Frank werkt in een team waar hoge prestaties worden geleverd. Er wordt veel bereikt in weinig tijd. Iedereen vindt dat de normaalste zaak van de wereld. Wanneer er iemand eens ziek is wordt er een cynisch grapje over gemaakt; "Die sprokkelt er zeker een paar vakantiedagen bij." Er wordt weinig gelachen in het team, maar wel vaak geirriteerd gereageerd.

Elle werkt in een bedrijf waar collegae vaak opscheppen over de opdrachten die ze hebben binnengehaald. De een haalt een nog grotere opdracht binnen dan de ander. Voor fouten maken of falen is geen ruimte. Om hulp vragen is een taboe. Er is veel ziekteverzuim. Klanten zijn ontevreden over de afwezige overdracht van opdrachten tijdens iemands ziekteverlof. Niemand besteed hier aandacht aan. Iedereen is met zichzelf bezig.

Wilt u meer informatie over (team-) coaching volgens de principes van schematherapie neem dan contact op via het contactformulier op deze website of ga naar de website www.ster-kracht.com

Michiel van Vreeswijk